Zamiennik dla klasycznego mleka

Krowie mleko wciąż należy do najpopularniejszych produktów w naszym kraju, lecz ostatnimi czasy zauważyć na sklepowych półkach możemy wiele zamienników. Te mogą być szczególnie interesujące dla wegan czy osób cierpiących na nietolerancję laktozy, a także stanowić alternatywę dla tych, którzy w smaku mleka tradycyjnego nie gustują. Mimo, iż mleko owsiane czy migdałowe jest droższe od krowiego to posiada wiele korzyści zdrowotnych, które równoważą ten cenowy kontrast.

Właściwości mleka owsianego

Powszechnie mleko owsiane wytwarzane jest – jak nazwa może wskazywać – z owsa, co pozwala mu uzyskać oryginalne walory smakowe i delikatną konsystencję. Zawiera w sobie pokaźną ilość minerałów, witamin, zdrowych tłuszczy oraz białka. Jednym z jego wyróżników jest też błonnik, którego wartość jest bodajże najwyższa. Pozwala on na polepszenie się procesów trawiennych, oczyszczenie organizmu, a w niedalekiej przyszłości przyśpieszenie procesów metabolicznych. Błonnik zawarty w mleku owsianym dodatkowo pomaga w szybszym zaspokojeniu głodu i dłuższym uczuciu sytości – ułatwia to niepodjadanie pomiędzy posiłkami.

Nie tylko dla wegan

Produkt jakim jest mleko owsiane zainteresuje z pewnością wszystkich zainteresowanych zdrowym i stabilnym odżywianiem. Co ciekawe, duże pokłady witaminy B w składzie odpowiadają za oddziaływanie na układ nerwowy, co zmniejsza napięcie, stres oraz pomaga podczas zmagań ze stanami lękowymi. Aktualnie, mleko owsiane dostać możemy w większości supermarketów, gdzie stworzone są specjalne działy ze zdrową i ekologiczną żywnością. Oprócz tego, postawić możemy na bardziej lokalne inicjatywy, gdzie dostępne są wyłącznie nieprzetworzone produkty. Dzięki temu wspierać będziemy i małe przedsiębiorstwa i siebie samych – alternatywą jest także skorzystanie z internetowych e-sklepów. Zazwyczaj wybór jest tam największy i bardzo zróżnicowany, a dostawa produktów odbywa się w przeciągu paru dni. Z drugiej strony wyprodukowanie w domu mleka owsianego nie powinno nastręczyć nam większych trudności i nie zajmie dużo czasu. Dieta wegańska często cierpi na niedobory białka, a regularne korzystanie w niej z mleka owsianego pomoże nam te braki wypełnić.

Charakterystyczne cechy mleka owsianego:

  • proste do zrobienia w domu
  • coraz bardziej powszechny zamiennik mleka krowiego
  • stosowane do płatków, potraw i w procesie gotowania
  • delikatny, wręcz niewyczuwalny smak
  • dostosowane dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy
  • zawiera duże ilości białka i multum witamin (żelazo, potas, witaminę E, te z grupy B czy magnez)
  • polepsza funkcjonowanie układu pokarmowego
  • zwiększa odporność i florę bakteryjną w naszym organizmie