Walory odżywcze i specyfika napojów roślinnych

Coraz częściej poszukiwane są zdrowe alternatywy dla dostępnych dotychczas tradycyjnych produktów. Tendencja ta wynika ze znacznie większej świadomości społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania i wiedzy w tym zakresie. Krótko mówić – chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, ładną sylwetką i sprawną kondycją. Przy urozmaiconej i odżywczej diecie problemy zdrowotne będą na pewno rzadsze, a samopoczucie i odporność organizmu znacznie lepsze.

Dlaczego warto włączyć do diety mleko owsiane?

W sklepach ze zdrową żywnością oraz miejscach promujących naturalne produkty każdy z nas znajdzie preferowany asortyment – mogą być to nasiona i ziarna, napoje, przetwory czy słodycze i przekąski. Co za tym idzie, większa uwaga przywiązywana jest do składu produktów. Swoją stabilną pozycję na rynku konkurencyjnym wypracowały sobie produkty jak najmniej przetworzone, bez konserwantów i barwników. Cenione są naturalne wyroby, które cechuje wysoka wartość odżywcza i walory zdrowotne. Wiele osób doskonale zdaje już sobie sprawę z tego, że zdrowa i zbilansowana dieta oddziałuje korzystnie na różne procesy fizjologiczne. Dużą grupę klientów stanowią też osoby, które wykluczają określone składniki lub produkty ze swojej codziennej diety ze względu na ich alergizujący charakter. W tym segmencie sprzedaży dużą popularność zyskały rozmaite napoje roślinne, które są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Na półkach sklepowych bez problemu można odnaleźć nie tylko znane powszechnie mleko sojowe, ale również napoje pozyskiwane z innych ziaren. I tak, znajdziemy wśród nich mleko kokosowe, mleko owsiane, mleko migdałowe oraz ryżowe. Każde z nich różni się smakiem, dlatego w zależności od indywidualnych upodobań można wybrać określony rodzaj takiego napoju. Mleko roślinne wybierają często osoby nie tolerujące laktozy, weganie i wegetarianie oraz miłośnicy zdrowego stylu życia. Dużym atutem takiego roślinnego napoju jest możliwość przygotowania go na różne sposoby. Dla przykładu, mleko owsiane rewelacyjne smakuje z musli, dodawane jest też do rozmaitych wypieków i deserów. Na bazie mleka owsianego przygotowywane są często przepyszne koktajle, które wraz z owocami i pozostałymi składnikami stanowią bombę energetyczną i odżywczą. Tak przygotowany napój będzie świetnym pomysłem na przerwę w pracy, aby powrócić do obowiązków z nową mobilizacją i dobrym samopoczuciem. Mleko owsiane nie tylko nie zawiera laktozy, ale również niekorzystnego cholesterolu. Wyróżnia się też wysoką zawartością wapnia, błonnika oraz kwasu foliowego. Posiłki urozmaicone o mleko owsiane z pewnością zyskają na walorach odżywczych oraz znakomitym smaku.