Mleko owsiane

Mleko owsiane to zdrowa alternatywa dla mleka zwierzęcego, idealna dla wegan, alergików i osób nie tolerujących laktozy. Mleko owsiane, czy raczej – napój owsiany, jest produkowany z płatków owsianych lub ziaren owsa. Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem.

Mleko owsiane – wartość odżywcza

Napój z ziaren owsa to niezwykle bogata skarbnica wartościowych składników. Napój ten swoją wysoką wartość odżywczą zawdzięcza składnikom takim jak:

  • Kwas foliowy.
  • Błonnik.
  • Witaminy z grupy B: B1, B2, B3.
  • Witamina A.
  • Witamina E.
  • Składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk.

Mleko owsiane to doskonały wybór dla wegan z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego i żelaza.

Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9, B11 lub folacyna, to składnik niezbędny naszemu organizmowi do prawidłowego działania. Ma on swój udział w regulacji wzrostu i działania każdej komórki naszego ciała. Uczestniczy między innymi w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Jego niedobór grozi anemią. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny i bierze udział w transporcie tlenu w organizmie. Jest również niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz regeneracji komórek.

Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pełnią bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych, między innymi uczestnicząc w zamianie glukozy na energię, która jest wykorzystywana przez nasz organizm. Poza tym, witaminy B1, B2 i B3 pełnią wiele ważnych ról w organizmie, między innymi wspomagając pracę układu sercowo – naczyniowego, układu odpornościowego czy też syntezę hormonów płciowych, kortyzolu oraz insuliny.

Mleko owsiane – zastosowanie

Mleko owsiane ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do zastosowania do praktycznie wszystkich potraw. Smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej sprawdzi się jako składnik ciasta na naleśniki, placuszki, ciastka i ciasta oraz jako baza do przygotowania budyniów i koktajli. Doskonale nadaje się do płatków śniadaniowych i gotowania wytrawnych potraw.

Mleko owsiane – właściwości prozdrowotne

Napojowi z nasion owsa przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych. Jest on między innymi źródłem wielu przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne oraz obniża poziom cholesterolu. Dzięki witaminom z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego, mleku owsianemu przypisuje się właściwości uspokajające. Witaminy z grupy B zapobiegają także chorobom układu sercowo – naczyniowego, takim jak udary czy choroby sercowe. Skłądniki zawarte w mleku owsianym wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz spowalniające proces starzenia organizmu.